RECEPT
Haring met mierikswortelsaus
zoute komkommer en lauwwarme aardappelsalade
4 personen
30 min

Ingrediënten

1 komkommer

500 g nieuwe, vastkokende aardappels

125 ml zure room

klein stukje verse mierikswortel*

1 bos bosui, in ringetjes

2 appels

300 g verse doperwtjes of 150 g diepvriesdoperwten

6-8 haringen

Ingrediënten bestellen

Hollandse Nieuwe
€ 2,25
Komkommer
€ 0,99
Bosui
€ 0,99
Primeur Aardappelen 1,5 kg
€ 2,99
Elstar Appels ca. 250 gr
€ 0,50
Kuhne Mierikswortel 140 gr
€ 1,17
Natural Cool Doperwten 450 gr
€ 2,49
Bereidingswijze
Schaaf de komkommer in zo dun mogelijke plakjes, bestrooi met zout en leg in een vergiet. Bedek de komkommer met keukenpapier en leg er iets zwaars op zodat er zoveel mogelijk vocht uit de komkommer trekt.

Was de aardappels grondig en kook ze, in de schil, in 20 minuten, met de deksel op de pan, gaar. Rasp 1 appel, snijd de andere in zo dun mogelijke plakjes. Meng de appelrasp met de zure room. Rasp het stukje verse mierikswortel fijn. Breng de zure room op smaak met zout, versgemalen peper en mierikswortel.

Laat de gekookte aardappels uitdampen, verwijder eventueel het schilletje (is niet echt nodig), snijd in plakjes en schep om met de stukjes appel, helft van bosui en de helft van mierikswortelsaus. Neem de doperwtjes uit de peul, doe in een schaal en schenk er kokend water over, laat 2-3 minuten staan en giet weer af.

Dep de komkommer droog en verdeel over vier borden. Schep er wat aardappelsalade over, de haring en de rest van de mierikswortelsaus. Bestrooi het gerecht met doperwtjes.

Eet smakelijk!

*Mierikswortel moet je schillen en daarna raspen. In dit recept wordt niet voor niets gezegd: 'breng op smaak met' – het betekent dat je moet proeven hoeveel mierikswortel je in de saus wilt. Verse mierikswortel bevat een etherische olie die kan vervliegen – en is daarom veel pittiger dan de variant uit het potje. Overigens kun je natuurlijk ook gewoon mierikswortel uit een potje gebruiken – en gebruik dan gerust wat meer.