RECEPT
Gebakken beenham
met vijgenmostarda, pastinaaklinten en knapperige prosciutto
6 personen
45 min

Ingrediënten

6 plakken prosciutto

2 gedroogde vijgen

5 el grove mosterd

1 flinke mespunt cayennepeper

2 el honing

1 el boter

1 beenhammetje zonder bot (ca 300 g, slager)

2 pastinaken

3 verse vijgen, gesneden

2 el fijngesneden platte peterselie

Extra: bakpapier

Ingrediënten bestellen

Prosciutto Crudo - Gesneden ca. 110 gr
€ 3,29
Verse Vijgen
€ 0,69
Tons Mosterd Grof 170 ml
€ 1,99
Cayennepeper - Tafelstrooier
€ 2,19
Pastinaken ca. 120 gr
€ 0,36
Peterselie In Pot
€ 1,99
Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg hier de plakken prosciutto plat naast elkaar op en dek af met een ander vel bakpapier. Het is aan te raden er iets ter verzwaring op te leggen, zodat de ham niet kan gaan krullen tijdens het drogen. Laat de ham in 20 minuten krokant en knapperig worden. Neem voorzichtig uit de oven en laat op een rekje afkoelen.


Snijd intussen de gedroogde vijgen heel erg fijn en meng het met de mosterd, cayennepeper en honing. Breng op smaak met eventueel zout en versgemalen peper.


Verhit de helft van de boter in een kleine koekenpan en bak hierin de ham rondom bruin. Doe de ham over in een ovenschaal, laat een beetje afkoelen en bestrijk met het mosterdmengsel. Bak de ham in de oven in ca 25 minuten gaar, draai af en toe om.


Schil de pastinaken, verwijder beide uiteinden en trek met een kaasschaaf linten van de groenten. Smelt de rest van de boter in de koekenpan, schraap het bakvet los en bak hierin de pastinaaklinten 2 minuten. Schenk er 100 ml water bij, breng aan de kook en laat daarna op hoog vuur het water verdampen, schep af en toe om. De pastinaak mag nog enigszins een bite hebben, dus kook ze liever niet tot pap. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.


Snijd de gebakken beenham in 12 plakken en verdeel over de borden. Serveer er krokante prosciutto, pastinaak, de rest van de vijgenmostarda en enkele stukjes verse vijg naast. Bestrooi het gerecht met wat peterselie.


De gebakken beenham en de krokante prosciutto kunnen warm of koud geserveerd worden.


Eet smakelijk!