Gepofte pompoenpuree met boerenkool, kaneel en komijn

Tijd: 60 minuten

Voor 6 personen

Boodschappenlijstje:

  • 2 kleine pompoenen
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 gram geraspte belegen kaas
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 struikje boerenkool
  • 1 limoen, in partjes

Recept:

  1. Voorbereiden: verwarm de oven voor op 200 °C. Verpak de pompoenen in aluminiumfolie en laat de pompoenen in ongeveer 1 uur zacht worden*. Laat de pompoenen afkoelen.
  2. Bereiden: snijd voorzichtig het kapje met steeltje van de pompoen. Schep met een lepel het bovenste vruchtvlees eraf. Schep voorzichtig de pompoenpitjes met de draadjes eruit en gooi deze weg. Lepel daarna het gare vruchtvlees van de zijkanten zonder de buitenkant te beschadigen zodat je de mooist gebleven pompoenschil kunt gebruiken om de puree in op te dienen.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C. Pureer het vruchtvlees en meng het met de crème fraîche, kaas, kaneel, komijn en olie. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Verwarm de puree 25 minuten in de oven.
  4. Verwijder het harde stukje nerf van de boerenkool, rol het blad op als een sigaar en snijd in ragfijne reepjes. Schenk kokend water op de boerenkool en laat 2 minuten staan. Laat de kool daarna uitlekken.
  5. Knijp 2 partjes limoen uit. Neem de puree uit de oven, meng met de boerenkool en het limoensap en schep het geheel in een pompoenschil. Verwarm de pompoen nog 10 minuten.

6. Serveer de pompoenpuree met de rest van de limoenpartjes.

* De tijd die de pompoen nodig heeft om te garen is afhankelijk van de grootte en dikte. Neem daarom na 45 minuten de pompoen uit de oven en druk er zachtjes tegen om te voelen hoe zacht hij is. Bepaal aan de hand daarvan hoeveel tijd de pompoen nog nodig heeft.

Eet smakelijk!