RECEPT
Warm gerookte zalm
Met dille dressing
6 personen
70 min

Ingrediënten

3 - 4 el rookmot

klein handje houtsnippers

500 g zalmfilet met vel

5 g zout

3 g suiker

1 el olie (om in te vetten)

8 sneetjes brood

150 ml mayonaise

10 g dille

2 el water

1 el limoensap

Ingrediënten bestellen

Zalmfilet Vers (Met Vel) ca. 200 gr
€ 4,90
Zeezout - Molen
€ 2,49
Van Gilse Kristalsuiker 1 kg
€ 0,62
Half Landmarkt Zonnelichtbrood
€ 1,09
Hellmann's Mayonaise Reg 210 ml
€ 2,59
Dille 20 gr
€ 1,39
Limoenen
€ 0,49
Bereidingswijze
Stap 1
Week het rookmot en de houtsnippers in ruim water.

Stap 2
Bestrooi de zalmfilet met het zout en de suiker. Laat een half uurtje intrekken in de koeling.

Stap 3
Verhit een barbecue naar lauw (circa 100 -120 graden). Spreid het geweekte rookmot en houtsnippers uit over de bodem van een aluminium bakje en plaats het rechtstreeks op de kolen.

Stap 4
Smeer het vel van de zalm in met olie en leg het met de velkant op de barbecue zodra het houtmot begint te roken. Plaats het rooster zo ver mogelijk van de kolen vandaan. Sluit de barbecue met het deksel en gaar de zalm 15 tot 20 minuten. Het hout gaat langzaam smeulen en geeft rook af. Door het hout te weken voorkom je dat er heel veel rook ontstaat. Zo blijft de rooksmaak beperkt. Wil je meer rooksmaak strooi dan halverwege de bereiding wat ongeweekt rookmot in het schaaltje.

Stap 5
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een beetje rasp van de limoenschil toe.

Stap 6
Rooster het brood boven de grill krokant. Beleg het met stukken gerookte zalm en lepel de dressing erover.